Persbericht maandag 22 juli 2002:
Ongeleid maakt begin stadspark op het stadhuisplein na mysterieuze verdwijning stadspark achter het station
Op 29 juni heeft Ongeleid met behulp van anderen een begin gemaakt met de aanleg van een stadspark. Dit park is aangelegd op het grasveld aan de achterkant van het Centraal Station Leiden. De actie was gericht tegen de uitverkoop van openbare ruimte door de eigenaar, de gemeente Leiden. Zij is van plan één van de laatste stukken open ruimte van de stad vol te bouwen met kantoren en winkels. Op deze manier zal het niet lang meer duren voor er geen enkele plek meer in de stad is waar je zomaar even kunt gaan zitten en kletsen, of uit kunt gaan rusten. Wat de gemeente vergeet is dat de stad van iedereen is.
Omstanders, werknemers en bezoekers van het LUMC reageerden enthousiast op het splinternieuwe park. Zo niet de gemeente Leiden. Om onduidelijke redenen heeft de gemeente na een week de opdracht gegeven het park te verwijderen. Blijkbaar waarderen ze eigen initiatief van bewoners van de stad niet, terwijl ze zelf de verantwoordelijkheid die deze bewoners op zich namen laten liggen.
Maar, zo lang er in Leiden steeds minder plekken zijn om vrij te genieten en recreëren, geven wij de moed niet op. Ongeleid, vond het een goed idee om de gemeente ambtenaren mee te laten genieten van een stukje groen in je buurt en activiteiten van participerende burgers vandaar dat we vandaag wederom een bescheiden begin hebben gemaakt met de aanleg van een nieuw stadspark. Deze keer in hartje Leiden: het stadhuisplein.
Wij roepen de gemeente op om zich in te zetten voor een leefbare stad voor iedereen, en het stadpark achter het station in zijn volle glorie te doen wederkeren.
Einde persbericht.
29 juni 2002: Nieuw stadspark in Leiden
hier is het persbericht van de actie
Zaterdag 29 juni 2002 heeft 'Ongeleid' met hulp van een 50-tal activisten een begin gemaakt met de aanleg van een stadspark achter het Centraal Station in Leiden. Het was stralend weer toen de schoppen de grond ingingen en rond half drie 's middags de eerste boom de grond in ging. Een uurtje later waren hier nog een 25-tal bomen, waaronder populieren, appel- en perenbomen, bij geplant in een cirkelvorm. Het parkje werd afgemaakt met een aantal bloemen en struikjes. Dit allemaal onder begeleiding van een gezellige sambaband die werktempo liet opbloeien en de sfeer opfleurde.
Geen noemenswaardig blauw gezien. Alleen een aantal beveiligingsmensen van het nabij liggende academisch ziekenhuis LUMC. Zij klaagden over geluidsoverlast. Nadat er ook politie was gearriveerd werd besloten om de gezellige samba te stoppen. Gelukkig was er nog een geluidsinstallatie waar vervolgens gezellige muziek op een iets minder hard volume uit de speakers schalde. Daarna is er geen vervelend blauw meer gesignaleerd.
Toen rond half vijf ook het eten arriveerde werd het echt gezellig in het pas aangelegde park. Heerlijk liggen in de zon met een soep en brood met leuke muziek op de achtergrond. De reacties van mensen waren ronduit positief. Bijna alle flyers en zakjes met tuinkerszaadjes met het opschrift' Dare to dream' waren uitgedeeld. Een aantal mensen kwam zelfs de tuinkerszaadjes direct planten in het gloednieuwe parkje.
Rond zes uur was de actie afgelopen en vertrok de groep richting het verzamelpunt. De sambaband speelde toen nog een klein half uurtje bij het station als afsluiter van de actie. Al met al een zeer leuke en geslaagde actie. Nu is de hoop dat anderen het voorbeeld volgen en zelf ook wat gaan maken van de buurt waar ze wonen. Dat zij de inrichting van de ruimte niet laten bepalen door de gemeente die in overwegend economische motieven denkt. En om te protesteren tegen de politieverordeningen die mensen verbied zelfgekochte drank op zelfuitgezochte plekken te nuttigen, en te kunnen genieten in de zeldzame stukjes vrije tijd die wij nog hebben.
Zoals op het prachtige bord te lezen valt wat voor het pas aangelegde stadspark staat: 'Claim de vrije ruimte, plant zelf ook een boompje!'. Dare to dream.
Persbericht zaterdag 29 juni 2002: Nieuw stadspark in Leiden
Vandaag 29 juni heeft ' Ongeleid' met behulp van anderen een begin gemaakt met de aanleg van een stadspark. Dit park is gemaakt op een grasveld aan de achterkant van het Centraal Station Leiden. Dit als aktievorm gericht tegen de uitverkoop van openbare ruimte.
Waarom?
Omdat de eigenaar van dit grasveld, de Gemeente Leiden, van plan is een van de laatste stukken open ruimte van de stad vol te bouwen met kantoren en winkels.
Op deze manier zal het niet lang meer duren voor er geen enkele plek meer in de stad is waar je zomaar even kunt gaan zitten en kletsen, of uit kunt gaan rusten. Tenzij je natuurlijk een drankje besteld op een terras en geld in het laatje brengt. Mensen die dit niet kunnen of willen worden zo verdreven uit de binnenstad. Om deze uitsluiting en vercommercialisering te stoppen en een stuk openbare ruimte te behouden, zijn wij begonnen met de aanleg van een park.
'Ongeleid' roept tijdens de aktie mensen via flyers op om ook zelf in aktie te komen, en bomen of struiken te planten in het nieuwe stadspark. Om zo mee te helpen de steeds schaarser wordende openbare ruimte te verdedigen. Volgens 'Ongeleid' is dit een manier om de gemeente te laten stoppen geld boven mensen en openbare ruimte te plaatsen.
Einde Persbericht.
De actie in de media
Er was een interview met 'Ongeleid' over de actie op Koekoeroe Reedio. Het interview is hier te vinden op Indymedia.
In het Leidsch Dagblad stond een artikel over de actie "Grasveld wordt stadspark", de online versie van het artikel is hier te vinden.
Bovenstaande foto is van Thomas Schlijper, de rechter foto komt uit het Leidsch Dagblad.