http://squat.net/ongeleid - persberichten

ze willen een yuppie city
maar de stad
dat zijn wij met ons allen!

  o Persbericht maandag 22 juli 2002: Ongeleid maakt begin stadspark op het stadhuisplein
  o Verslag & Persbericht zaterdag 29 juni 2002: Nieuw stadspark in leiden
  o Speech & Persbericht donderdag 13 december 2001: Ongeleid herplant ontvoerde boom Pechtold
  o Persbericht vrijdag 23 november 2001: Ongeleid eist 'losgeld' voor boom wethouder Pechtold
  o Persbericht zondag 18 november 2001: Onvoering boom uit tuin Pechtold

Persbericht maandag 22 juli 2002:
Ongeleid maakt begin stadspark op het stadhuisplein na mysterieuze verdwijning stadspark achter het station

Op 29 juni heeft Ongeleid met behulp van anderen een begin gemaakt met de aanleg van een stadspark. Dit park is aangelegd op het grasveld aan de achterkant van het Centraal Station Leiden. De actie was gericht tegen de uitverkoop van openbare ruimte door de eigenaar, de gemeente Leiden. Zij is van plan één van de laatste stukken open ruimte van de stad vol te bouwen met kantoren en winkels. Op deze manier zal het niet lang meer duren voor er geen enkele plek meer in de stad is waar je zomaar even kunt gaan zitten en kletsen, of uit kunt gaan rusten. Wat de gemeente vergeet is dat de stad van iedereen is.

Omstanders, werknemers en bezoekers van het LUMC reageerden enthousiast op het splinternieuwe park. Zo niet de gemeente Leiden. Om onduidelijke redenen heeft de gemeente na een week de opdracht gegeven het park te verwijderen. Blijkbaar waarderen ze eigen initiatief van bewoners van de stad niet, terwijl ze zelf de verantwoordelijkheid die deze bewoners op zich namen laten liggen.

Maar, zo lang er in Leiden steeds minder plekken zijn om vrij te genieten en recreëren, geven wij de moed niet op. Ongeleid, vond het een goed idee om de gemeente ambtenaren mee te laten genieten van een stukje groen in je buurt en activiteiten van participerende burgers vandaar dat we vandaag wederom een bescheiden begin hebben gemaakt met de aanleg van een nieuw stadspark. Deze keer in hartje Leiden: het stadhuisplein.

Wij roepen de gemeente op om zich in te zetten voor een leefbare stad voor iedereen, en het stadpark achter het station in zijn volle glorie te doen wederkeren.

Einde persbericht.

foto stadspark actie - klik voor een groter plaatje29 juni 2002: Nieuw stadspark in Leiden
hier is het persbericht van de actie

Zaterdag 29 juni 2002 heeft 'Ongeleid' met hulp van een 50-tal activisten een begin gemaakt met de aanleg van een stadspark achter het Centraal Station in Leiden. Het was stralend weer toen de schoppen de grond ingingen en rond half drie 's middags de eerste boom de grond in ging. Een uurtje later waren hier nog een 25-tal bomen, waaronder populieren, appel- en perenbomen, bij geplant in een cirkelvorm. Het parkje werd afgemaakt met een aantal bloemen en struikjes. Dit allemaal onder begeleiding van een gezellige sambaband die werktempo liet opbloeien en de sfeer opfleurde.

Geen noemenswaardig blauw gezien. Alleen een aantal beveiligingsmensen van het nabij liggende academisch ziekenhuis LUMC. Zij klaagden over geluidsoverlast. Nadat er ook politie was gearriveerd werd besloten om de gezellige samba te stoppen. Gelukkig was er nog een geluidsinstallatie waar vervolgens gezellige muziek op een iets minder hard volume uit de speakers schalde. Daarna is er geen vervelend blauw meer gesignaleerd.

Toen rond half vijf ook het eten arriveerde werd het echt gezellig in het pas aangelegde park. Heerlijk liggen in de zon met een soep en brood met leuke muziek op de achtergrond. De reacties van mensen waren ronduit positief. Bijna alle flyers en zakjes met tuinkerszaadjes met het opschrift' Dare to dream' waren uitgedeeld. Een aantal mensen kwam zelfs de tuinkerszaadjes direct planten in het gloednieuwe parkje.

Rond zes uur was de actie afgelopen en vertrok de groep richting het verzamelpunt. De sambaband speelde toen nog een klein half uurtje bij het station als afsluiter van de actie. Al met al een zeer leuke en geslaagde actie. Nu is de hoop dat anderen het voorbeeld volgen en zelf ook wat gaan maken van de buurt waar ze wonen. Dat zij de inrichting van de ruimte niet laten bepalen door de gemeente die in overwegend economische motieven denkt. En om te protesteren tegen de politieverordeningen die mensen verbied zelfgekochte drank op zelfuitgezochte plekken te nuttigen, en te kunnen genieten in de zeldzame stukjes vrije tijd die wij nog hebben.

Zoals op het prachtige bord te lezen valt wat voor het pas aangelegde stadspark staat: 'Claim de vrije ruimte, plant zelf ook een boompje!'. Dare to dream.

Persbericht zaterdag 29 juni 2002: Nieuw stadspark in Leiden

Vandaag 29 juni heeft ' Ongeleid' met behulp van anderen een begin gemaakt met de aanleg van een stadspark. Dit park is gemaakt op een grasveld aan de achterkant van het Centraal Station Leiden. Dit als aktievorm gericht tegen de uitverkoop van openbare ruimte.

Waarom?

Omdat de eigenaar van dit grasveld, de Gemeente Leiden, van plan is een van de laatste stukken open ruimte van de stad vol te bouwen met kantoren en winkels.

Op deze manier zal het niet lang meer duren voor er geen enkele plek meer in de stad is waar je zomaar even kunt gaan zitten en kletsen, of uit kunt gaan rusten. Tenzij je natuurlijk een drankje besteld op een terras en geld in het laatje brengt. Mensen die dit niet kunnen of willen worden zo verdreven uit de binnenstad. Om deze uitsluiting en vercommercialisering te stoppen en een stuk openbare ruimte te behouden, zijn wij begonnen met de aanleg van een park.

'Ongeleid' roept tijdens de aktie mensen via flyers op om ook zelf in aktie te komen, en bomen of struiken te planten in het nieuwe stadspark. Om zo mee te helpen de steeds schaarser wordende openbare ruimte te verdedigen. Volgens 'Ongeleid' is dit een manier om de gemeente te laten stoppen geld boven mensen en openbare ruimte te plaatsen.

Einde Persbericht.

De actie in de media

Er was een interview met 'Ongeleid' over de actie op Koekoeroe Reedio. Het interview is hier te vinden op Indymedia.

In het Leidsch Dagblad stond een artikel over de actie "Grasveld wordt stadspark", de online versie van het artikel is hier te vinden.

Bovenstaande foto is van Thomas Schlijper, de rechter foto komt uit het Leidsch Dagblad.

    13 december 2001: Ongeleid herplant ontvoerde boom Pechtold

    De speech gegeven op de inspreekavond over het Aalmarkproject:

    Ondanks het gegeven dat een enkele wethouder heeft aangegeven matig geïnteresseerd te zijn in de bezwaren en alternatieven van de tegenstanders van het Aalmarktproject wil ik toch graag wat zeggen.
    Ik ben Willem Anders van Ongeleid. Ongeleid is een groep die zich keert tegen het huidige stedelijk beleid van de gemeente leiden. Wij doen dat omdat de gemeente zich bij de inrichting van de stad voornamelijk laat leiden door commerciële motieven.Wij zijn hier nu op de zoveelste inspraakavond over het aalmarktgebied en dat lijkt heel democratisch. Met alle geuite bezwaren van de bezoekers van deze avonden doet de gemeente echter weinig tot niets: Jullie horen ons wel maar luisteren niet.

    Omdat je wel veel kan zeggen maar er toch niet naar je word geluisterd hebben wij op 18 november bij wethouder Pechtold een kastanjeboom uit zijn tuin ontvoerd. Ongetwijfeld heeft hij dit niet prettig gevonden, maar we wilden hem laten merken hoe het is wanneer mensen veranderingen in je leefomgeving aanbrengen zonder dat je er zelf invloed op uit kan oefenen.

    Wat de gemeente vergeet is dat de stad van iedereen is.
    Ongeleid pleit voor een grotere inbreng van de gebruikers van de stad. Daarom hebben wij vanavond de ontvoerde boom van wethouder Pechtold herplant. Niet in zijn voortuin maar in het Aalmarktgebied. Deze boom staat symbool voor directe inspraak van de gebruikers van de stad en staat symbool voor het protest tegen de vercommercialisering die het centrum van Leiden omvormt tot een betonnen winkelcentrum mét parkeergarage. Dit is alleen aantrekkelijk voor mensen met een dikke portemonnee die niets anders kunnen dan winkelen.

    Gemeente leiden, zet je oren open en vergeet dan ook niet te luisteren!

    Perbericht 13 december: Ongeleid herplant ontvoerde boom Pechtold

    Donderdag 13 december is de zoveelste inspraakavond over het Aalmarktgebied geweest. Hier is weer veel gezegd, maar niet geluisterd. Voor Ongeleid de reden om vandaag, de op 18 november ontvoerde boom van wethouder Pechtold te herplanten in het Aalmarktgebied. En om van zich te laten horen en zien in de raadszaal, door gebruik te maken van de inspraakprocedure en het ophangen van een spandoek met de tekst "ze horen ons wel maar ze luisteren niet!".

    Geleidt door commerciële motieven dreigt de stad Leiden een vergaarbak van stinkende auto’s, debiliserende winkels en een homogene groep kapitaalkrachtige consumenten te worden, waar geen plaats is voor migranten, kinderen, gehandicapten, ouderen en mensen die niet willen of kunnen consumeren.
    De inrichting van de stad moet worden overgelaten aan de mensen die er gebruik van maken en niet aan megalomane wethouders en hun ingehuurde, op geld beluste, projectontwikkelaars. Ongeleid heeft vandaag een eerste aanzet gedaan, hoe klein dan ook, tot het zelf inrichten van de stad. Wij roepen alle gebruikers van de stad op deze ruimte te nemen en eisen dat de gemeente deze ruimte geeft.

    De stad is van ons allemaal! Laat Leiden bruisen!

    Einde persbericht.

    Iets van de aktie is ook in het Leidsch Dagblad gesignaleerd.

    Ongeleid eist 'losgeld' voor boom wethouder Pechtold.

    Op vrijdag 23-11 heeft Ongeleid de volgende brief bij wethouder Pechtold bezorgd.

    23-11-01

    Beste Alexander,

    Afgelopen zondagnacht hebben wij een kastanjeboom uit uw tuin ontvoerd. Via een persbericht hebben we onze motieven bekend gemaakt. In het Leidsch Dagblad heeft u ze kunnen lezen. Wanneer u uw geliefde kastanje terug wilt hebben, dient er aan een aantal voorwaarden te worden voldaan.
    1.Als een van de verantwoordelijke wethouders dient u zich publiekelijk te distantieren van het huidige Aalmarktplan. Het plan maakt de stad een vergaarbak van stinkende auto's, debiliserende winkels en een homogene groep kapitaalkrachtige consumenten. Het Aalmarktgebied gaat er uit zien als het lelijkste stuk Leiden, de Haarlemmerstraat.
    Door de binnenstad onlosmakelijk te verbinden met commercie en kopen word dit het exclusieve terrein van rijken en hebzuchtigen.
    2. Bouw op de plek van de geplande parkeergarage aan de Boommarkt een parkje met speeltuin, voor alle leeftijden. Zo word de stad aantrekkelijk voor veel meer mensen.
    3.Creeer meer ruimte voor groen, minder ruimte voor debiliserende winkels. Maak van de Breestraat een groenzone.
    4. Bestem het gemeentehuis en de V&D voor de opvang van geillegaliseerden en dak/thuislozen in plaats van hen te verstoppen en weg te jagen uit het centrum. Zo krijgen deze gemarginaliseerde groepen een duidelijk zichtbare plek in de samenleving.
    5. Stuur de projectontwikkelaars van de Aalmarkt op een eeuwig durende vakantie naar Antarctica, hun ijspaleizen zullen daar naar verloop van tijd vanzelf smelten.

    Om te laten zien dat u aan onze eisen tegemoet komt dient u punt 1 van ons voorstel voor vrijdag 30 november 2001 uit te voeren, namelijk u publiekelijk distantieren van het Aalmarktplan.

    De boom maakt het goed, ondanks het schokkende bezoek dat ze heeft afgelegd aan de Boommarkt.

Hieronder een foto van de boom die de Bomenmarkt bezoekt

    Volgend persbericht was verstuurd over de actie van zondagnacht.
    Ook in het Leidsch Dagblad gesignaleerd.

    Leiden 18-11-01 - Vandaag hebben mensen van 'Ongeleid' een boom uit de tuin van wethouder Pechthold ontvoerd. Dit. uit protest tegen het door de gemeente gevoerde stedebouwkundig beleid, ook wel city-vorming genoemd.

    City-vorming is een proces waarbij commerciele motieven bepalen hoe een stad eruit gaat zien.
    Voorbeelden hiervan zijn de stadsvernieuwingsprojecten ofwel sloop van delen van Leiden Noord en het Diamantplein. Waar goedkopere woonruimte, nadat het jaren lang geen en/of slecht onderhoud is gepleegd, het niet meer waard is om opgeknapt te worden en op de schop gaat voor duurdere nieuwbouw.
    City-vorming hangt ook samen met het wegdrukken van groepen die de stad onaantrekkelijk zouden maken. In Leiden bijvoorbeeld dak- en thuislozen uit het centrum.
    Een ander voorbeeld van city-vorming zijn de plannen rond de 'ontwikkeling' van het Aalmarkt gebied. Hierbij voeren commerciele belangen de boventoon. Winkelend publiek moet vanaf de Haarlemmerstraat naar de Breestraat worden geleid en vice versa, ten kosten van veel huidige gebruikers en bewoners van dit gebied. Zij die het niet kunnen betalen worden gedwongen te vertrekken uit dit gebied.
    In de plannen van de gemeente rond het Aalmarktgebied wordt niet tot nauwelijks plaats in geruimd om de stad bijvoorbeeld wat groener te maken met een paar parkjes en ruimte voor speelplaatsen voor kinderen of sociale woningbouw. Deze laatste invullingen van stadsvernieuwing, meer openbare ruimte dus, vertegenwoordige geen kapitaal, oftewel leveren financieel niets op.

    Bij al deze stadsvernieuwingsprojecten wordt geen rekening gehouden met de wensen van veel van de huidige gebruikers van deze gebieden. Zij kunnen niet meebslissen over de plannen van de gemeente. Enkel kunnen ze hun bezwaren op inspraak avonden bekend maken.

    Wethouder Pechthold is een van de hoofdverantwoordelijken voor deze ontwikkelingen in Leiden. Om hem in het klein te laten ervaren wat het is wanneer andere mensen negatieve wijzigingen aanbrengen in iemands directe leefomgeving, zonder dat diegene hier enige invloed op heeft.

    Wethouder Pechthold wees niet bevreesd de boom maakt hetgoed, we zullen goed voor 'm zorgen en 'm herplanten....